top of page

Reise til utlandet i sommer med hesten din?


Liste over hva man må ha på plass når man drar til utlandet med hest:


  1. Sjekke at vaksinasjonene er i orden i passet. På FEI stevner må det ikke være lenger en 6 mnd. siden siste vaksine. Er det ikke FEI stevne, må man lese det landet man skal til sine regler. Her i Norge på nasjonale stevner, så holder med vaksine 1 gang i året etter at grunnvaskinene er tatt.

  2. Skal man utenfor Norden, må man bestille traces. Det gjør man via Mattilsynet sin hjemmeside og det må bestilles minimum 4 dager før avreise. Da kommer Mattilsynet på besøk for å sjekke hesten som skal dra. Her skriver man inn hvor lenge helsepapirene skal vare, og de kan vare opp til 30 dager.

  3. ATA-Carnet – dette må først bestilles via rytter forbundet. Her betaler man et servicegebyr, for så å bestille selvet Carnet hos Oslo Chamber. Carnet varer i 1 år, men man må selv oppgi hvor mange utenlandsturer man har planer om å dra på. Vet man at man i utgangspunktet skal dra 4 ganger, så bestiller man 4 turer. Har man flere hester, kan alle stå på samme Carnet. Skal hestene dra til forskjellige steder, må de ha hvert sitt carnet. Man kan alltid bestille flere turer, hvis man plutselig skal reise mer enn planlagt. Carnetet kommer tilsendt i posten, eller man kan hente det i Oslo. De er veldig hyggelige på Oslo Chamber, så de kan man ringe til, om man lurer på noe. Dette må også bestilles i god tid før avreise, helst 2 – 3 uker.

  4. Ved utfylling av både traces og carnet, må man ha registreringsnumrene fra stallen man står på fast og til stevnet området. Dette er et nummer som mattilsynet har gitt. Finner du det ikke, så ta kontakt med stevnearrangøren.

  5. Når man skal dra til et stevnet i utlandet, må man også undersøke når man har lov til å komme. Er man usikker, send mail til stevnearrangør. Kommer man på ugunstige tider, så må man spørre om man kan det. De fleste er stort sett grei, men de er også ganske strenge på internasjonale stevner.

  6. Skal man ha overnatting på veien, uten at man har hestebil man kan sove i, finnes det flere hestehoteller i Norden og Europa. Har man hestebil med living, så er det enda flere alternativer. Der vi har overnattet med hestene, så tar de 25 euro per hest per døgn og de fleste tar kun kontanter. Så husk å ta med kontanter på veien😊 Hør gjerne med andre som har reist, om de har noe tips på hvor det er hyggelig å stå.

  7. Viktig tips: Skal du kjøre med hestelastebil igjennom Europa, så må man betale veiavgift for strekningen man skal kjøre. Skal du kjører gjennom eller til Tyskland, så last ned Appen Toll Collect. Her skriver man inn fra-til, så regner den ut og du betaler med det samme. Her kan man få store bøter om man blir stoppet uten å betale!

  8. Husk på kjøre- og hviletid når man kjører stor lastebil. I Danmark får man bøter hvis man blir stoppet, de er veldig strenge på dette. Vær flink å før loggbok når du kjører. Har turen tatt lenger tid grunnet, køer etc. og du har notert det ned, så hjelper det hvis du har måtte vike i fra reglene.


Lenker til sider nyttige sider:


God tur og kjør forsiktig! Det er også fullt mulig å ta kontakt med oss med spørsmål eller du har mer å føye til på listen over ting man må huske på👍

Siste innlegg

Se alle

BANETRENING TORSDAG 25/1

BANETRENING TORSDAG 25/1 Vi var så klar for å dra til Grenland på stevne, men det er nå avlyst. Vi på Garås setter opp banetrening for de som ønsker det. Vi starter med 90 cm og opp til 1.20/1.30. Før

bottom of page